Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Πυθαγόρας- Αϊνστάιν


Οι Αριθμοί, τα Μαθηματικά, για τον Πυθαγόρα ήταν ο σύνδεσμός/γέφυρα ανάμεσα στον ορατό και αόρατο κόσμο και έτσι δημιούργησε ένα Σύμπαν δομημένο με αριθμητικές αρμονικές σχέσεις/αναλογίες.

Η θεωρία των αριθμών, είναι το  χαρακτηριστικό  και το κυρίαρχο στοιχείο του Πυθαγορισμού.

Ο Πυθαγόρας συνέλαβε τους αριθμούς ,κατά την προσπάθεια του να βρει μια πρωταρχική άυλη αναλλοίωτη αρχή των όντων. Κατά την γνώμη του οι αριθμοί είναι η ουσία του κόσμου και όχι απλά σύμβολα ποσοτικών σχέσεων, για αυτό και είναι ιεροί. Η μονάδα είναι η εικόνα του Ένα. Υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στο Ένα και στη Μονάδα , από την οποία αρχίζει η αρίθμηση. 
Η μετάβαση από την Μονάδα-λόγω πόλωσης- στη Δυάδα είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία της δημιουργίας.

Επίσης, δίδασκε ότι: Οι αριθμοί , η μουσική, η γεωμετρία, και η αστρονομία οδηγούν στην κατανόηση όλων των κοσμικών φαινομένων στο σύμπαν.

Ο Πυθαγόρας πίστευε, ότι οι θεμελιώδεις ουσίες όλων των πραγμάτων υλικών και άυλων είναι  οι αριθμοί, οι οποίοι έχουν δύο διακριτές και ταυτόχρονα συμπληρωματικές όψεις.

Από την μια όψη έχουν μια χωρική φυσική υπόσταση και από την άλλη όψη, θεμελιώδεις σχηματικές αρχές, που είναι τελείως αφηρημένες.

Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, ο Πυθαγόρας θεωρούσε ως αρχή όλων των πραγμάτων την μονάδα. Από την μονάδα προερχόταν η αόριστη δυάδα με την εκδήλωση της μονάδας ως ύλης, από την μονάδα και την αόριστη δυάδα δημιουργούνταν οι αριθμοί και από αυτούς τα σημεία, από τα σημεία προκύπτουν οι γραμμές από τις οποίες σχηματίζονται τα επίπεδα και από αυτά, όλα τα στερεά.

Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης οι αριθμοί σύμφωνα με τον Πυθαγόρα είναι η ουσία των όντων, τα πάντα είναι αριθμοί, αφού συνθέτονται από αριθμούς , άρα ο Πυθαγόρας πριν 2600 χρόνια, πίστευε/δίδασκε, ότι τα υλικά αντικείμενα είναι αριθμοί ή ομοιάζουν με αριθμούς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Αν πράγματι αληθεύει...

Την απάντηση έδωσε ο Albert Einstein μέσα από τη περίφημη του γενική θεωρία της σχετικότητας, διατυπώνοντας την θέση:
Ότι  κάθε πύκνωμα ύλης μέσα στο Σύμπαν, δηλαδή οι πλανήτες ,τ’  αστέρια, ένας γαλαξίας και οποιοδήποτε υλικό αντικείμενο γύρω μας, είναι ισότιμο και ισοδύναμο με έναν καθαρό αριθμό, ο οποίος  αντιστοιχεί στην καμπυλότητα του χώρου την οποία το αντικείμενο καταλαμβάνει. Ο δημιουργός θεός ήταν και είναι μαθηματικός « Αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί»

Προδημοσίευση απο το βιβλίο μας: "Πυθαγόρας ο Παγκόσμιος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου