Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

"Οι αριθμοί είναι η αρχή των πάντων"

 
 
 












«Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» διατύπωσε πρώτος  ο μέγας φιλόσοφος Πυθαγόρας ο Σάμιος και δεν ήταν ο μόνος, γιατί στην συνέχεια και άλλοι πολλοί σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, αποδέχτηκαν και υποστήριξαν ότι:"Οι αριθμοί είναι η αρχή των πάντων".

 

Σύμφωνα με τον Φιλόλαο (Στοβαίου) η φύση των αριθμών είναι γνωμική, ηγεμονική και διδασκαλική, δηλαδή Δια-λογιζόμενοι και μεταχειριζόμενοι τους αριθμούς ως σύμβολα δυνάμεθα να αποκτήσουμε συνείδηση εννοιών εκτός των ορίων του ανθρωπίνου επιστητού. Ο Πλωτίνος (Εννεάδες) θεωρεί, ότι εκ του πλήθους των αντικειμένων ο νους αντιλαμβάνεται την ποσότητα, την ποιότητα και την κατηγορία των αριθμών που παράγουν τις έννοιες και τις ιδέες. Ο Αριστοτέλης (στο έργο του «Μετά τα Φυσικά»), προβαίνει στην απόδειξη ότι οι ιδέες είναι αριθμοί : «οι δε μη εισίν αριθμοί αι ιδέαι ουδ’ όλως οιόν τε αυτάς είναι, εκ τίνων γαρ έσονται αρχών αι ιδέαι». Ο Πλάτων (στον Τίμαιο του) αναφέρει, ότι ο αριθμός είναι το αίτιο της παγκόσμιας αρμονίας και της παραγωγής των πάντων. Ο Πλούταρχος μας πληροφορεί (Στοβαίος), ότι ο Πυθαγόρας ανέπτυξε μεγάλη σπουδή προς τους αριθμούς. Τις γεννήσεις των ζώων, τις περιόδους κινήσεως των αστέρων, επιπλέον και τους θεούς ανήγαγε σε αριθμούς. Ο Συριανός, διδάσκαλος του Πρόκλου και διάδοχος της Πλατωνικής Ακαδημίας (Αριστοτέλης, Μετά τα Φυσικά), σχολιάζει με σαφήνεια, ότι: οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν τους αριθμούς ειδητικούς, ότι δηλαδή οι αριθμοί έχουν σημασία ενδεικτική του είδους, της ποιότητας και όχι μόνον της ποσότητας των όντων.

 Σήμερα είναι αποδεδειγμένο, ότι τα πάντα ακολουθούν αριθμητικές σχέσεις και αναλογίες και εξ αυτών δημιουργείται η συμμετρία και η όλη Συμπαντική Αρμονία!

Προδημοσίευση από το βιβλίο μας: "Πυθαγόρας ο Παγκόσμιος"
 

 
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου