Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο Παγκόσμιος Πυθαγόρας





 " Αριθμός το πάν(Πυθαγόρας)

(Ο Εμπεδοκλής για Πυθαγόρα έγραψε)                                
«Και υπήρχε ανάμεσα τους, άνθρωπος που ήξερε πολλά, που κατέκτησε πλούτο πνευματικό αμέτρητο, αυθεντία στα κάθε λογής σοφά έργα. Γιατί όταν το επιθυμούσε με όλες τις δυνάμεις του νου του, έβλεπε εύκολα το κάθε τι απ’ όλα που υπήρχαν σε δέκα ή και είκοσι ανθρώπινες γενιές»                                
      Εισαγωγικό σημείωμα
Ο οραματιστής και μέγας διδάσκαλος.
Ο παγκόσμιος Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε η κυρίαρχη  διανοητική φυσιογνωμία του 6ου αιώνα π.Χ.

Η προσωπικότητα του, όπως επίσης και η μυστική του διδασκαλία, περιεβλήθη , από την πρώτη στιγμή με ένα πέπλο πυκνού μυστηρίου και  περίτεχνου θρύλου/μύθου, ακόμη και εν ζωή.
Μύθος που τον συνοδεύει δε μέχρι σήμερα και εικάζουμε ότι θα τον συνοδεύει και στην ροή των επόμενων αιώνων.


Χαρισματική, αινιγματική μορφή, αλλά και μέγας Φιλόσοφος, Μαθηματικός, Γεωμέτρης, Αστρονόμος, θεωρητικός της μουσικής, μύστης, και αρχηγέτης μεγάλου θρησκευτικοπολιτικού και επιστημονικού συστήματος. Υπήρξε ένας πανεπιστήμων της εποχής του. Είναι ο κατεξοχήν εμπνευστής και θεμελιωτής των Ελληνικών Μαθηματικών.


Αυτός πρώτος συνέλαβε και δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα/μοντέλο για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων, που το θεμελίωσε και παράλληλα το υποστήριξε με όλες τις απαιτούμενες σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις.       


Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος που ονόμασε τον εαυτό του φιλόσοφο ("που αγαπά τη σοφα", φίλος + σοφός). Είναι αυτός που ανακάλυψε τα μουσικά διαστήματα από μια χορδή.


Επίσης είναι αυτός ο οποίος πρώτος, απέδειξε και έδωσε κύρος θεωρήματος στο πασίγνωστο μας Πυθαγόρειο θεώρημα (α222 ,όπου α είναι η υποτείνουσα και β, γ οι κάθετες πλευρές ορθογωνίου τριγώνου ΑΒΓ).



Ο υψιπετής αυτός προσωκρατικός φιλόσοφος, ήταν ο πρώτος  ,που πέτυχε να συνδυάσει την θρησκευτική με την φιλοσοφική αναζήτηση και συνετέλεσε τα μέγιστα στην εξέλιξη και στην πνευματική ανέλιξη της ανθρωπότητας. Υπήρξε ο διαμορφωτής των αρχών που επηρέασαν σε καθοριστικό βαθμό, την Πλατωνική και την Αριστοτελική διανόηση, αλλά και όλους τους επόμενους του φιλοσόφους.


Η εσωτερική του συγχρονικότητα με την ουράνια κραδασμική φωνή, διατυπώθηκε στο συμπαντικό  του αξίωμα « Αριθμός το πάν», με το οποίο, όχι μόνο δήλωνε, αλλά και θεσμοθετούσε παράλληλα:
«Τα πάντα υπακούουν σε αριθμητικές αναλογίες, νόμους και συμπαντική αρμονία».

       Σημ:  Προδημοσίευση από το υπό έκδοση βιβλίο μας:
    "Ο παγκόσμιος Πυθαγόρας"    


                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Το δέντρο του Πυθαγόρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου