Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

"Πυθαγόρας ο Συμπαντικός"


Οι Αριθμοί, τα Μαθηματικά, για τον Πυθαγόρα ήταν ο σύνδεσμός/γέφυρα ανάμεσα στον ορατό και αόρατο κόσμο και έτσι δημιούργησε ένα Σύμπαν δομημένο με αριθμητικές αρμονικές σχέσεις/αναλογίες.

Η θεωρία των αριθμών, είναι το  χαρακτηριστικό  και το κυρίαρχο στοιχείο του Πυθαγορισμού.

Ο Πυθαγόρας συνέλαβε/επινόησε τους αριθμούς ,κατά την προσπάθεια του να βρει μια πρωταρχική άυλη αναλλοίωτη αρχή των όντων. Κατά την γνώμη του οι αριθμοί είναι η ουσία του κόσμου και όχι απλά σύμβολα ποσοτικών σχέσεων, για αυτό και είναι ιεροί. Η μονάδα είναι η εικόνα του Ένα, η μετάβαση από την Μονάδα-λόγω πόλωσης- στη Δυάδα είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία της δημιουργίας.

Είναι αυτός που πρώτος δίδαξε ότι οι αριθμοί , η μουσική, η γεωμετρία, και η αστρονομία οδηγούν στην κατανόηση όλων των κοσμικών φαινομένων στο σύμπαν.

Ο Πυθαγόρας πίστευε, ότι οι θεμελιώδεις ουσίες όλων των πραγμάτων υλικών και άυλων είναι  οι αριθμοί, οι οποίοι έχουν δύο διακριτές και ταυτόχρονα συμπληρωματικές όψεις.

Από την μια όψη έχουν μια χωρική φυσική υπόσταση και από την άλλη όψη, θεμελιώδεις σχηματικές αρχές, που είναι τελείως αφηρημένες.
 
Σημείωση:
Απόσπασμα/προδημοσίευση απο το βιβλίο μας:
"Πυθαγόρας ο Συμπαντικός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου